Eten op Tenerife

Uit eten gaan op Tenerife is een fantastische culinaire ervaring, en neerstrijken bij een heerlijke maaltijd, vergezeld van lokale wijn, is een genot. De restaurants op Tenerife bieden een rijk en gevarieerd aanbod van eten voor alle smaken en budgetten. U kunt kiezen uit bijna elke keukenstijl van over de hele wereld, van Japanse Sushi of Marokkaans, tot Thais of Mexicaans. Er zijn ook veel restaurants die gespecialiseerd zijn in verschillende regionale keukens van het Spaanse vasteland. Met honderden restaurants over het hele eiland is de keuze verbazingwekkend, van het goede oude Engelse ontbijt compleet met toast en marmelade tot een van de vele voortreffelijke gerechten op basis van de vis die zo overvloedig aanwezig is langs de kusten. Maar natuurlijk mag u de plaatselijke gastronomie niet missen, die gebaseerd is op verse streekproducten van de hoogste kwaliteit.

Met warme zeestromingen en een sub-tropisch klimaat heeft het eten op Tenerife heerlijke ingrediënten: vers fruit en verse groenten en de vis die in de kustwateren wordt gevangen. Het belangrijkste product van het eiland, na het toerisme, is de dwergbanaan, die in het midden van de negentiende eeuw vanuit Azië naar de Canarische Eilanden werd gebracht. De vrucht is kleiner, zoeter en heeft een intensere smaak dan de variëteiten die in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden geteeld. Exotische vruchten in overvloed, zoals avocado, mango, papaja, kiwi, passievrucht en ananas. Velen hebben hun weg gevonden naar de plaatselijke keuken en met dergelijke kwaliteitsingrediënten barst zelfs het meest eenvoudige gerecht van smaak. De plaatselijke tomaten zijn zo sappig dat ze zoet zijn, en de onbekende groenten van het eiland zullen uw smaakpapillen verleiden met nieuwe smaken.

In de plaatselijke keuken worden deze verse ingrediënten verwerkt, waarvan er vele in de beginjaren van de kolonisatie uit Amerika werden overgebracht. Maar ook de plaatselijke bevolking, die haar oorsprong aan beide zijden van de Atlantische Oceaan vindt, heeft bijgedragen tot de smeltkroes, en de menu’s staan vol met verrukkelijke alternatieven.

Lokale gerechten

De keuken van de Canarische Eilanden weerspiegelt Spaanse, Portugese en Noord-Afrikaanse invloeden en de rol van de eilanden als halteplaats naar Amerika. Puchero Canario is een vullende stoofpot van pompoen, kool, zoete aardappelen, varkensvlees en rundvlees. De bouillon wordt afgegoten en gegeten als voorgerecht, gevolgd door een hoofdgerecht van vlees en groenten. Een van de beroemdste plaatselijke gerechten is papas arrugadas (gerimpelde aardappelen). Dit wordt gemaakt door aardappelen te koken in gezouten water. De aardappelen worden vervolgens uitgelekt en terug in de pan gedaan, zodat er een laagje aangekoekt zout achterblijft wanneer het water verdampt is. Papas arrugadas worden vaak geserveerd als bijgerecht bij andere gerechten. Een ander populair bijgerecht is mojo, de plaatselijke saus. De meest voorkomende soorten zijn mojo picon, gemaakt van pepers en chilipepers, en mojo verde, gemaakt met koriander.

Vóór de komst van de Conquistadores leefden de inheemse "guanches" van een basisvoedsel dat bekend staat als gofio. Gofio wordt gemaakt door geroosterde granen te malen en vervolgens te kneden met water. Gofio kan zowel warm als koud worden gegeten, en wordt ook vandaag nog gebruikt als basis voor vele plaatselijke gerechten. Gofio wordt gebruikt in soepen, in hartige gerechten zoals gofio met tomaat en voor nagerechten zoals gofio met honing en amandelen.

Overvloedige verse vis is een kenmerk van de keuken van Tenerife. In de winter migreren de tonijnen naar de warme lokale wateren en voegen zich bij de zeebaars, de zwaardvis, de octopus, de papegaaivis, de murene en een groot aantal andere soorten waarvoor in het Engels niet eens namen bestaan! . Ook platvissen gedijen goed in deze warme wateren. Krabben, kokkels, mosselen, kokkels en nog veel meer die hun weg vinden naar de Canarische tafel.

Misschien wel de populairste manier om op Tenerife te eten is door een stop te maken in een van de vele Tapas-restaurants. Tapas zijn kleine gerechten, die u de kans geven een selectie van smaken te proberen door er meerdere te bestellen voor een volledige maaltijd. Er is een enorm aanbod waaruit u kunt kiezen en u kunt veel van de Canarische specialiteiten ook in dit miniatuurformaat proberen.

Voor de zoetekauwen zijn er allerlei gerechten om uit te kiezen, vele op basis van amandelen die elk jaar op Tenerife worden geoogst. Van gebak tot koekjes, amandelen zijn een belangrijk ingrediënt en een van de bekendste gerechten is bienmesabe, gemaakt met eigeel en kaneel, wat zich letterlijk laat vertalen als smaakt mij goed.

Tags: Eiland Tenerife